Drs. Laura van Geest: Door de bril van de rekenmeester

Laura van Geest is directeur van het Centraal Planbureau. De Nederlandse economie is volgens haar booming. De koopkracht stijgt en de werkloosheid daalt snel. Die hebben we sinds 2008 nooit zo laag gezien.

Laura van Geest

Laura van Geest

Die groei is veel hoger dan verwacht. Dat betekent niet dat we niet hoeven op te passen. We weten niet wat er internationaal gaat gebeuren. Trump is onvoorspelbaar, ook voor ons. We weten niet precies wat de Brexit betekent. Er is dus ook onzekerheid.

Op de vraag hoeveel het nieuwe kabinet extra te besteden heeft, levert Van Geesteen nuancering. Journalisten kijken naar het EMU-saldo en denken: alles hoger dan 0 kunnen we besteden. Maar geen enkele econoom zou zo denken. Ten eerste moet je het gaspedaal niet induwen als het goed gaat met de economie. Dat doe je als het slecht gaat. Ten tweede zijn er de regels uit Brussel. En ten derde zijn uitgaven leuk voor deze generatie, maar moeten we ook aan toekomstige generaties denken. Als je kijkt naar het EMU-saldo, is er veel geld te besteden voor het nieuwe kabinet. Als je kijkt naar de houdbaarheid is er een klein beetje geld: 1 miljard. En al je dat als uitgangspunt neemt, houd je ook rekening met toekomstige generaties.

Van Geest spoort de aanwezigen aan door te zoeken; volgens haar is er journalistiek veel meer te halen uit thema’s als eigen risico, pensioenen en ZZP’ers. Daar wordt in de media en in het publieke debat vaak op een manier over gesproken die misschien te simpel is. ‘Jullie zouden eens naar onze cijfers moeten kijken, daar schuilen goede verhalen in.’

Bekijk hier de presentatie van Laura van Geest.