2 oktober: De Staat van Nederland 2018

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
02-10-2018
09:00 - 17:00

Locatie
UvA-bibliotheek, Doelenzaal


De Staat van Nederland. Terug naar de Feiten. 2018

Speciaal voor journalisten, eindredacteuren, columnisten van alle nieuwsredacties en voor freelancers organiseert het Expertisecentrum Journalistiek op dinsdag 2 oktober 2018 voor de negende keer het kennissymposium De Staat van Nederland. Terug naar de feiten.

Dé gelegenheid om aan het begin van het journalistieke seizoen verse ideeën op te doen, te netwerken, achtergronden te begrijpen en de journalistieke agenda aan te scherpen.

De Staat van Nederland is een kennissymposium waar verslaggevers, chefs, freelancers, columnisten, (eind)redacteuren snel en efficiënt hun nieuwsblik kunnen aanscherpen, hun netwerk kunnen uitbreiden en ideeën voor nieuwe verhalen kunnen opdoen.

Topwetenschappers toetsen de miljoenennota aan de feiten. Hun opdracht: verhaalideeën leveren voor de journalistieke agenda van het najaar, blinde vlekken blootleggen, teruggaan naar de feiten. Veel relevante thema’s komen aan bod. Een greep: energietransitie, trends in de publieke opinie, Europa, stress, Next Generation Internet, leegloop van het platteland, discriminatie, etc.

Een aantal van de sprekers van dit jaar (de volledige sprekerslijst volgt later):

 • Prof. dr. ir. Jan Rotmans, hoogleraar Transitiekunde aan de Erasmus Universiteit, over de energietransitie in Nederland.
 • Prof. dr. Paul Dekker, senior onderzoeker bij het Sociaal en Cultureel Planbureau, over trends en tegenstellingen in de publieke opinie.
 • Prof. dr. Ewald Engelen, hoogleraar Financiële Geografie aan de Universiteit van Amsterdam over Europa’s toekomst.
 • Marleen Stikker, oprichter en directeur van Waag en een van de Nederlandse internetpioniers, over het Next Generation Internet.
 • Prof. dr. Peter Rodrigues, hoogleraar Immigratierecht aan de Universiteit Leiden, over rassendiscriminatie en de grenzen van het vreemdelingenrecht.
 • Dr. Christiaan Vinkers, psychiater en stressonderzoeker aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht, over stress in Nederland.
 • Prof. dr. ir. Bettina Bock, persoonlijk hoogleraar Rurale Sociologie aan de Wageningen Universiteit, over de groeiende verschillen tussen centrum en periferie in Nederland.
 • Prof. dr. ir. Hans Mommaas, directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving, over de staat van de Leefomgeving: (de klimaattafels, landbouw, woonagenda)
 • Dr. Paul Koutstaal, senior onderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving, over duurzame energie en de CO2 uitstoot van elektriciteitsopwekking.
 • Prof. dr. Maaike Hajer, gasthoogleraar Educational Linguistics aan de Malmö University, over meertalig onderwijs in Nederland.

 

Kaarten (incl. BTW en lunch) :  Vroegboekkorting tot 1 augustus: €135,00 / Freelancers: €75,00 eerste 15 aanmeldingen / Studenten: €25,00 (op vertoon van collegekaart 2018) / Regulier: €165,00.

Voor groepsreserveringen, betalingen anders dan via iDEAL of vragen mail: info@expertisecentrumjournalistiek.nl .

Direct reserveren:

  In onze privacy policy staat hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens en data.