3 oktober 2017: De Staat van Nederland

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
03-10-2017
09:00 - 17:00

Locatie
UvA-bibliotheek, Doelenzaal

3 oktober 2017: De Staat van Nederland

De Staat van Nederland. Terug naar de Feiten. 2017

Speciaal voor journalisten van alle nieuwsredacties organiseert het Expertisecentrum Journalistiek op dinsdag 3 oktober 2017 voor de achtste keer het kennissymposium  De Staat van Nederland. Terug naar de feiten.

Dé gelegenheid om aan het begin van het journalistieke seizoen verse ideeën op te doen, te netwerken, achtergronden te begrijpen en de journalistieke agenda aan te scherpen.

Topwetenschappers toetsen de miljoenennota en het regeerakkoord (als het er is) aan de feiten. Hun opdracht: verhaalideeën leveren voor de journalistieke agenda van het najaar, blinde vlekken van de journalistiek blootleggen, teruggaan naar de feiten. Veel relevante thema’s komen aan bod: energietransitie, democratische rechtsstaat, ondermijning, Europa, de formatie, arbeidsmarkt, circulaire economie, diversiteits- en genderdebat.

De Staat van Nederland is een kennissymposium waar verslaggevers, chefs, freelancers, columnisten, (eind)redacteuren snel en efficiënt hun nieuwsblik kunnen aanscherpen, hun netwerk kunnen uitbreiden en ideeën voor nieuwe verhalen kunnen opdoen.

(U kunt onderaan deze pagina direct boeken.)

De Sprekers van dit jaar: een aantal van hen adviseerde de afgelopen tijd de informateurs.

 • dr. Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), over de sociale staat van Nederland.
 • Laura van Geest, directeur van het Centraal Planbureau (CPB), over de economische staat van Nederland.
 • dr. ir. Hans Mommaas, directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving, over de staat van de circulaire economie en de problemen die nu spelen.
 • dr. Halleh Ghorashihoogleraar Diversiteit en integratie aan de Vrije Universiteit, over migratie vanuit het perspectief van de migrant.
 • dr. Bastiaan Rijpkema, rechtsfilosoof en universitair docent aan de Universiteit Leiden, over de bedreigingen van de rechtsstaat en de rol van de EU.
 • mr. Jan Crijns, hoogleraar Straf- en strafprocesrecht aan de Universiteit Leiden, over de rol van het openbaar ministerie in de rechtsstaat.
 • drs. Marjan Minnesma, mede-oprichter en directeur van Urgenda, over de wil van industrieën om te vergroenen en de regels die dit belemmeren.
 • Femke van Esch, universitair hoofddocent Europese integratie aan de Universiteit Utrecht, over Europees leiderschap bij toenemende geopolitieke spanningen.
 • dr. Koen Caminada, hoogleraar Empirische analyse van sociale en fiscale regelgeving aan de Universiteit Leiden over inkomensverhoudingen en belastingpolitiek in Nederland.
 • dr. Ton Wilthagen, hoogleraar Institutioneel-juridische aspecten van de arbeidsmarkt aan de Tilburg Law School, over de arbeidsmarkt en robotisering.
 • dr. Naomi Ellemers, Universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht, over diversiteit.
 • dr. Pieter Tops, hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit Tilburg, over lokale democratie en ondermijnende criminaliteit.
 • Prof. dr. Frans Brom, directeur van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), over de lange-termijnuitdagingen voor Nederland.

 

Het volledige programma kunt u hier downloaden: Dagprogramma De Staat van Nederland 2017

Kaarten:

Regulier: €165,00 incl. BTW en lunch;
NVJ-leden en freelancers: €135,00 incl. BTW en lunch (vermelding van NVJ-lidmaatschapsnummer of KvK-nummer bij binnenkomst);
Studenten: €20,00 (op vertoon van collegekaart 2017).

Voor groepsreserveringen of vragen mail naar info@expertisecentrumjournalistiek.nl.

Het Expertisecentrum Journalistiek is gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam en heeft als missie kennis- en expertisevergroting in de journalistiek. Het organiseert journalistieke expert-symposia en is een makelaar van in-company cursussen voor redacties. Het ECJ verbindt de wetenschap met de journalistieke praktijk van alle dag.

Direct aanmelden:

De Staat van Nederland 2017

REGISTRATIE: