De Staat van Nederland 2011

Archief – September 2011

Op dinsdag 20 september, Prinsjesdag, presenteert het controversiële minderheidskabinet van premier Rutte haar plannen voor het komende jaar. Niet vaak nam een kabinet zulke harde bezuinigingsmaatregelen. Niet eerder was Nederland zo verdeeld. Maar hoe staat Nederland er eigenlijk precies voor in september 2011? Wat is er in een jaar veranderd? Welke beloftes heeft het kabinet waargemaakt, welke maatregelen kunnen we verwachten en wat zijn de gevolgen voor Nederland op lange termijn?

Op maandag 12 september vindt in de Stadsschouwburg een expertmeeting plaats, exclusief voor journalisten. Vijftien beleidsterreinen worden door even zoveel experts van universiteiten, onderzoeksinstellingen en andere organisaties aan een uitvoerige analyse worden onderworpen. De nadruk ligt op feiten: harde cijfers en het meest recente onderzoek.

De dag bestaat uit twee delen. Overdag is er een symposium dat is opgezet als een denktank: experts houden onderwerpen tegen het licht die de laatste jaren druk besproken zijn en die in het brandpunt van de belangstelling staan. In parallelle sessies van telkens een uur, met een deskundige per onderwerp, worden journalisten bijgespijkerd in de feiten en analyses rond onderwerpen zoals de hypotheekrenteaftrek, de kosten van de zorg, achterstandsbeleid en privacy. Deze korte colleges zijn bedoeld als tegenwicht en achtergrond bij de lopende politieke discussies.

De experts zijn afkomstig van universiteiten en ministeries, uit het bedrijfsleven, ziekenhuizen en laboratoria en komen bij elkaar om te vertellen wat de stand van zaken is. Ze zijn niet partijgebonden en ze trekken hun conclusies op basis van onderzoek en cijfermateriaal. Ze prikken mythes door en zetten vergeten onderwerpen op de agenda. In één dag wordt de Staat van Nederland doorgelicht.

Het avondprogramma is bedoeld voor een algemeen publiek, waarbij een aantal thema’s van de dag wordt voorgelegd aan een breder publiek. Dat gebeurt in de vorm van discussies, waarbij experts worden ondervraagd en in debat gaan onder leiding van een kritische gespreksleider.

Dagprogramma

De kosten van het dagprogramma voor journalisten, waarin de deelnemers van 09.00 uur tot 17.00 uur zes verschillende sessies van een uur kunnen volgen, bedragen € 100,00 (exclusief BTW) inclusief lunch, thee en koffie. U kunt zich voor het dagprogramma inschrijven door een email te sturen aan svn@expertisecentrumjournalistiek.nl. Vermeld in de mail uw naam, beroep, organisatie/bedrijf en e-mailadres.

Locatie

Drie foyers van de Stadsschouwburg Amsterdam

Avondprogramma

Het avondprogramma is bedoeld voor een algemeen publiek, waarbij een aantal thema’s van de dag wordt voorgelegd aan een breder publiek. Dat gebeurt in de vorm van discussies, waarbij experts worden ondervraagd en in debat gaan onder leiding van een kritische gespreksleider.

Kaarten voor het avondprogramma zijn te bestellen via de site van de Stadsschouwburg Amsterdam. Hier vindt u ook meer informatie over het programma. http://www.ssba.nl/page.ocl?pageid=3&ev=43534.

Locatie

Grote Zaal van de Stadsschouwburg Amsterdam

Contact

Shirley Haasnoot, directeur Expertisecentrum Journalistiek, info@expertisecentrumjournalistiek.nl

Deze expertbijeenkomst is een initiatief van het Expertisecentrum Journalistiek van de Universiteit van Amsterdam (www.expertisecentrumjournalistiek.nl) en de Stadsschouwburg en wordt ondersteund door de KNAW, Stichting Democratie en Media, het Rathenau Instituut en de NVJ Academy.