De Staat van Nederland 2012

Archief – september 2012

Voor de derde achtereenvolgende keer organiseert het Expertisecentrum op 10 september 2012 De Staat van Nederland, in samenwerking met de Stadsschouwburg in Amsterdam en Stichting Democratie en Media.

Tijdens deze expertmeeting worden diverse beleidsterreinen door experts van universiteiten, onderzoeksinstellingen en andere organisaties aan een uitvoerige analyse onderworpen. De nadruk ligt op feiten: harde cijfers en het meest recente onderzoek.

De dag bestaat uit twee delen. Overdag is er een symposium dat is opgezet als een denktank: experts houden onderwerpen tegen het licht die de laatste jaren druk besproken zijn en die in het brandpunt van de belangstelling staan. In parallelle sessies van telkens een uur, met een deskundige per onderwerp, worden journalisten bijgespijkerd in de feiten en analyses. Deze korte colleges zijn bedoeld als tegenwicht en achtergrond bij de lopende politieke discussies.

De experts zijn afkomstig van universiteiten en ministeries, uit het bedrijfsleven, ziekenhuizen en laboratoria en komen bij elkaar om te vertellen wat de stand van zaken is. Ze zijn niet partijgebonden en ze trekken hun conclusies op basis van onderzoek en cijfermateriaal. Ze prikken mythes door en zetten vergeten onderwerpen op de agenda. In één dag wordt de Staat van Nederland doorgelicht.

Het avondprogramma is bedoeld voor een algemeen publiek, waarbij een aantal thema’s van de dag wordt voorgelegd aan een breder publiek. Dat gebeurt in de vorm van discussies, waarbij experts worden ondervraagd en in debat gaan onder leiding van een kritische gespreksleider.

Dagprogramma
De kosten van het dagprogramma voor journalisten, waarin de deelnemers van 09.00 uur tot 17.00 uur zes verschillende sessies van een uur kunnen volgen, bedragen € 125,00 (inclusief BTW) inclusief lunch, thee en koffie. U kunt zich voor het dagprogramma inschrijven door een email te sturen aan svn@expertisecentrumjournalistiek.nl. Vermeld in de mail uw naam, beroep, organisatie/bedrijf en e-mailadres.

Voor meer informatie over het dagprogramma klik hier.

Locatie
Drie foyers van de Stadsschouwburg Amsterdam

Avondprogramma
Het avondprogramma is bedoeld voor een algemeen publiek, waarbij een aantal thema’s van de dag wordt voorgelegd aan een breder publiek. Dat gebeurt in de vorm van discussies, waarbij experts worden ondervraagd en in debat gaan onder leiding van een kritische gespreksleider.

Kaarten voor het avondprogramma zijn te bestellen via de site van de Stadsschouwburg Amsterdam. Hier vindt u ook meer informatie over het programma.

Locatie
Grote Zaal van de Stadsschouwburg Amsterdam

Contact
Shirley Haasnoot, directeur Expertisecentrum Journalistiek, info@expertisecentrumjournalistiek.nl

Deze expertbijeenkomst is een initiatief van het Expertisecentrum Journalistiek van de Universiteit van Amsterdam (www.expertisecentrumjournalistiek.nl) en de Stadsschouwburg Amsterdam. De dag wordt gesponsord door Stichting Democratie en Media.