De Staat van Nederland 2013

Op 23 september 2013 organiseerde het Expertisecentrum samen met de Stadsschouwburg Amsterdam voor de vierde keer De Staat van Nederland.

Klik op de volgende links voor de verslagen van het dag- en avondprogramma:


Klik hier voor de foto’s.

De Staat van Nederland is de gelegenheid om aan het begin van het journalistiek seizoen verse ideeën op te doen. Want hoe staat Nederland er werkelijk voor, na de politieke plannen van Prinsjesdag 2013?

Gerenommeerde wetenschappers en experts presenteren de feiten over Nederland, gebaseerd op onderzoek en cijfermateriaal. Geen politieke spin, maar een realistische blik van de professional. Onderwerpen die deze dag aan bod komen zijn de staat van de democratie, de sociale zekerheid, duurzaamheid, overheidsfinanciën, zorg en de maakindustrie. Wat zijn de feiten? Hoe staan we er op deze terreinen voor, in vergelijking met enkele jaren geleden en in internationaal perspectief? Wat is er terecht gekomen van de voornemens van de overheid? En hoe reëel zijn de nieuwe voorstellen in het kader van Prinsjesdag?

Het symposium tijdens deze dag is opgezet als een denktank: experts houden onderwerpen tegen het licht die de laatste jaren druk besproken zijn en die in het brandpunt van de belangstelling staan. In parallelle sessies van telkens een uur, met een deskundige per onderwerp, worden journalisten bijgespijkerd in de feiten en analyses. Deze korte colleges zijn bedoeld als tegenwicht en achtergrond bij de lopende politieke discussies.

Avondprogramma (bijeenkomst voor publiek)
Het avondprogramma is bedoeld voor een algemeen publiek, waarbij een aantal thema’s van de dag wordt voorgelegd aan een breder publiek. Dat gebeurt in de vorm van discussies, waarbij experts worden ondervraagd en in debat gaan onder leiding van een kritische gespreksleider.