Digitaal documenteren

Archief – Maart 2010

Hoe zoek ik goed en kritisch op internet?

Goed en kritisch zoeken op internet en goed documenteren is een essentieel onderdeel van kwaliteitsjournalistiek. In deze masterclass leert u technieken om dit zo snel en precies mogelijk te doen. NRC Handelsblad-medewerker Ewoud Sanders laat zien hoe u grote websites kunt indexeren op uw eigen computer en hoe u een digitaal documentatiesysteem kunt aanleggen dat zich veel geavanceerder laat doorzoeken dan internet.

U leert hoe u met een relatief kleine investering in tijd en geld thematisch, chronologisch en omgekeerd chronologisch kunt zoeken. Daarnaast is het onder meer mogelijk om met één zoekactie te zoeken op verschillende spellingvarianten van woorden en namen. Ook laat Sanders zien hoe je via Google kunt zoeken naar varianten van uitdrukkingen, en tevens naar de ouderdom van woorden en uitdrukkingen.

Met de aanpak van Sanders kunt u sneller en efficiënter werken en makkelijker feiten checken. De masterclass is interactief en praktisch van aard, met voorbeelden uit de (internationale) praktijk.

Ewoud Sanders is historicus, journalist en lexicograaf. Voor NRC Handelsblad schrijft hij een wekelijkse taalrubriek.