Haren, de journalistieke nazit

Archief – november 2012

Feiten en dilemma’s bij verslaggeving over een bijna fatale (sociale)media hype.

Waar ligt de verantwoordelijkheid? Wat was onvermijdelijk? Wat kan anders?

Een dialoog tussen journalistiek en wetenschap. Een zoektocht naar de do’s and dont’s voor als het weer uit de hand loopt. Reflectie op de maatschappelijke effecten van berichtgeving door verslaggevers en dj’s. In hoeverre leidt ons werk tot crisisescalatie en wanneer juist niet? Wanneer worden we van ooggetuige actieve deelnemer of (on)bedoeld zelfs aanjagers van door (sociale)media aangeblazen nieuwsgebeurtenissen?

De verslaggevers en dj’s
Jeroen Wollaars (NOS), Wubby Luyendijk (NRC), Ana van Es (de Volkskrant) en Goos de Boer (RTV Noord), die ter plekke waren en vertellen welke afwegingen ze maakten. Radio dj’s die veel jongeren bereiken over hun rol in de Haren-berichtgeving: Menno de Boer (Slam FM) en Wilburt Mutsaers (zendermanager 3 FM).

De ombudsmannen
Margreet Vermeulen (de Volkskrant), Sjoerd de Jong (NRC), Henk Blanken (Dagblad van het Noorden/Raad van de Journalistiek), die toezagen en oordeelden en de journalistieke dilemma’s zullen bespreken.

De media watchers
Peter Vasterman (UvA) en Anne-Marie van het Erve (crisiscommunicatie-expert van Inconnect) die parallellen trekken met het buitenland en ingaan op de dynamiek van communicatie in crisissituaties. Ferd Crone (burgemeester van Leeuwarden) zal een oproep doen tot meer samenwerking tussen journalisten en overheden bij crisissituaties.

Doelgroep
De avond is in eerste instantie bedoeld voor journalisten. Bij voldoende beschikbaarheid van plaatsen zijn ook voorlichters, studenten en anderen welkom. Het symposium wordt voorgezeten door Bas Mesters, de nieuwe directeur van het Expertisecentrum Journalistiek.

Datum en tijd
Donderdag 8 november. Zaal open 19.00 uur, aanvang 19.30 uur, afsluiting 22.00 uur.

Locatie
Doelenzaal, bibliotheek van de UvA, Singel 425 te Amsterdam

Entree
€ 15,00 bij aanmelding vooraf, € 20,00 euro aan de deur.* De bedragen zijn inclusief BTW.
* Indien de bijeenkomst is uitverkocht, dan wordt dit op deze pagina vermeld . Het is dus verstandig om op de dag zelf nog even de website te raadplegen.

Aanmelden
U kunt een e-mail sturen naar info@expertisecentrumjournalistiek.nl o.v.v. uw naam, functie en het factuuradres. Voor inlichtingen: 06-13722334 (Bas Mesters).

Het Expertisecentrum Journalistiek is gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam en heeft als missie kennis- en expertisevergroting in de journalistiek. Het organiseert journalistieke expert-symposia en is een makelaar van in-company cursussen voor redacties. Het ECJ verbindt de wetenschap met de journalistieke praktijk van alle dag.