Workshop Excel

Wie iets wil doen met datajournalistiek begint met Excel. Dat is het basisgereedschap. Excel zelf kan heel veel: van eenvoudig rekenwerk tot complexe selecties maken uit grote databases, van namen en adressen oppoetsen tot overzichten maken van een complete dataset. En wie Excel eenmaal onder de knie heeft, leert sneller en makkelijker met andere datasoftware omgaan.

In deze training leer je hands-on wat je nodig hebt voor een datajournalistiek project: wat basistechnieken, en dan snel door naar functies, filters en draaitabellen. Dit alles aan de hand van voorbeelden uit de echte journalistiek, die veelal de voorpagina van de krant hebben gehaald. Er is ook ruimte om jouw dataprobleem te behandelen.

Enkele voorbeelden van technieken die aan de orde kunnen komen:

  • Data importeren van het web en uit pdf’s
  • Werken met formules om tekstvelden, zoals namen en adressen, op te schonen
  • Unieke waarden zoeken in grote bestanden
  • Grote bestanden effectief samenvatten met draaitabellen
  • Snel de juiste grafiek maken om trends op te sporen

De cursus is vooral bedoeld voor journalisten die wel eens met Excel hebben gewerkt en eenvoudige berekeningen (optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen) kunnen uitvoeren, maar nu de volgende stappen willen zetten. Absolute beginners zijn welkom, maar zij profiteren pas echt van de cursus als ze tevoren een uur of twee oefenen om de eerste beginselen van Excel onder de knie te krijgen.

Cursisten kunnen tot een week voor aanvang van de training dataproblemen waar zij mee worstelen, voorleggen aan de trainer (via info@expertisecentrumjournalistiek.nl), zodat de dag zo veel mogelijk aansluit bij wat de cursisten nodig hebben.

De training wordt verzorgd door de grondlegger van de datajournalistiek in Nederland,
Dick van Eijk. Hij publiceerde reeds in 1993 artikelen gebaseerd op data-analyse in NRC Handelsblad.

Datum en tijd: maandag 9 december, 9.00 – 17.00 uur

Locatie: BG5, zaal 1.12 (Binnengasthuisterrein, Universiteit van Amsterdam)

Prijs: € 90,- (incl. btw en inclusief lunch)

Inschrijven: Stuur een e-mail met uw gegevens en het factuuradres naar info@expertisecentrumjournalistiek.nl o.v.v. Inschrijving Workshop Excel. U ontvangt hierna digitaal een factuur.

Meer informatie: Stuur een e-mail naar ECJ-directeur Bas Mesters, via info@expertisecentrumjournalistiek.nl

Laat je informeren en inspireren!